Psikolojik Vaka Analizi 7

Psikolojik vaka analizi

Psikolojik Vaka Analizi – Vaka 7: “OĞLUM KIZ OLMAK İSTİYOR!”

Burada yazılanlar yalnızca çeviri örneği sunma amacı taşımaktadır; herhangi bir tavsiye, yönlendirme veya karşı görüş içermemekte olup tüm bireylerin yönelimlerine saygı duyulmaktadır.

Danışanın Öyküsü

8 yaşında bir erkek çocuğun annesi, oğlunun sürekli kız olmak istediğini söylemesinden kaynaklı endişeleri ile başvurmuştur. Oğlunun her zaman bebeklerle oynamayı, giyinip süslenmeyi ve makyaj yapmayı sevdiğini ve bu gibi ‘feminen’ aktiviteleri tercih ettiğini belirtmektedir.

Oğlunun derslerinde başarılı olduğunu ancak ‘hanım evladı’ olarak gördükleri aktiviteleri sevdiği için onunla alay ettiklerini ve bu yüzden akranlarıyla daha fazla sorun yaşamaya başladığını ifade etmektedir. Kızlarla oynamayı daha çok tercih ediyor ama kendisinin de bir kız olduğu konusunda ısrar ettiği için bazı zamanlar onları rahatsız etmektedir. Oldukça feminen tavırları vardır ve sık sık kadınların yürüyüşlerini taklit ederek kalçasını sallamaktadır. Ailesi bu davranışların bir kısmını oğulları daha küçükken fark etmiş ancak büyüyünce geçeceğini düşünmüştür.

Ailesi herhangi bir şey yapılması gerekip gerekmediği konusunda tartışmaktadır ancak davranışları hayatının birçok alanını giderek daha fazla etkilemektedir. Babası da onun eşcinsel olmasına neden olduklarından endişe duymakta ve bir baba olarak başarısız olduğunu düşünmektedir. Baba zaman zaman eşini ona bebek gibi davrandığı ve bu soruna neden olduğu için suçlamaktadır. Çiftin 11 yaşında bir oğlu ve 13 yaşında bir kızı daha vardır. Ağabeyi kardeşinden utanır ve onunla birlikte oynamaz. Ablası onu kıyafetleri ve makyajıyla ilgilenirken görmektedir. Abla, çoğunlukla hoşgörülüdür ancak kardeşi çok müdahaleci olduğunda sinirlenmektedir. Küçük kardeşinin maruz kaldığı alay ve zorbalıktan dolayı endişelidir.

Sorular

– Muhtemel teşhis nedir?

– Bu durumu nasıl yönetirdiniz?

Cevap

Cinsiyet kimliği, bireyin kendini erkek veya kadın olarak görmesidir ve genellikle biyolojik cinsiyetle örtüşmektedir. Cinsiyet rolü kimliği, bireyin kendini erkeksi veya kadınsı olarak tanımlamasıdır. Cinsiyet rolü, bireyin belirli bir bağlamda ve zamanda belirli bir toplum tarafından erkek veya kadın olarak belirlenen davranışları, tutumları ve nitelikleridir.

Endişeye neden olan davranışları ve çocuğun herhangi bir endişesi veya kaygısı olup olmadığını tespit edin. Çocuğu suçlu hissettirmemek gerekir. Çocuğun karşı cinse yönelik aktiviteleri tercih etmesi yeni yürümeye başladığı yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu durum aynı zamanda oyuncak seçimi, süslenirken hayali roller yapma, isim seçimi ve kıyafet seçimi ile de kendini gösterebilir. Çocuk ayrıca karşı cinsten olma arzusunu sözel olarak da ifade edebilir. Oğlan çocukları kız çocuklarına kıyasla hizmet başvurusu için daha sık yönlendirilmektedir.

Bu tür davranışlarla getirilen çocukların çoğunluğu cinsiyetini değiştirmemektedir ve 18 yaşından önce cinsiyet değiştirme ameliyatı birçok ülkede yasaklanmıştır. Aslında, bu tür arzuların çoğu çocuklar büyüdükçe kaybolur, dolayısıyla çocuklara yanlış bir şey olduğunu hissettirmemek önemlidir.

Aslında birçok çocuk yalnızca kimliklerini ve toplumsal rollerini keşfetmektedir.

Bazı çocukların erken yetişkinlik dönemine kadar izlendiğinde yönelimlerinin homoseksüel veya biseksüel olduğu görülebilir. Bu çocuklardan aile içinde veya bireysel olarak zorluk yaşayanlar için destek gerekebilir ve çocuk ruh sağlığı hizmetleri bunu sağlamak üzere yapılandırılmıştır.

Bazı çocuklarda, özellikle de farklı bir cinsiyette olma arzusundan ziyade oyuncak bebek gibi oyuncaklardan hoşlanmakla ilgili olduğunda, davranışlar veya duygular kısa sürelidir.

Bu vakadaki çocuğa yaklaşım, annenin endişelerini dinleyerek kendisine gerekli bilgileri sağlamak olacaktır. Annenin, çocuğun babasının ve diğer aile üyelerinin de çocuğun davranışları konusunda tavsiyeye ihtiyaçları olabilir. Aile durumu anlamakta zorlandığında tartışmalar ve başkalarını ya da kendini suçlama sıklıkla görülür. Ebeveynlerle birlikte çalışmak suçlamadan uzaklaşmalarını sağlayabilir. Bazı kurumlar destek grupları önermektedir. Çocuğun durumunu hastalık olarak görmekten kaçınılmalıdır. Uzun süreli psikoterapi genellikle bu yaşta uygun değildir çünkü bir sorun olduğunu düşündürür. Aynı zamanda çocuğun yaşadığı durumun veya gösterdiği davranışların bir anlamı olmadığı yönünde aileye güvence vermek, doğru bir yaklaşım değildir ve bundan kaçınılmalıdır.

Anahtar Noktalar:

  • Cinsiyet hoşnutsuzluğu (cinsiyet disforisi) yaygın bir durum değildir ancak aile ve genç/çocuk için sıkıntı verici olabilir.
  • Bu duruma ilişkin endişeleri ciddiye almak önemlidir ancak aynı zamanda gelecekteki sonuçları öngörmeye çalışmamak gereklidir.

Bizi Instagram‘dan takip edin!

Youtube’dan takip edin!

Diğer Psikolojik Vaka Örneklerini Okumak için Buraya Tıklayınız!

Akademik Psikoloji Çeviri Hizmetimiz ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Kitap Çevirisi Hizmetimiz ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Psikoloji alanından uzmanlara ve öğrencilere yönelik hazırlanan İngilizce Seviye Tespit Sınavını çözmek için tıklayınız.

Profesyonel Çeviri Hizmeti almak & Özel İngilizce Dersi Almak için İletişime Geç!

Diğer Köşe Yazılarını Oku!

Cinsiyet Disforisi Nedir?

Cinsiyet disforisi, bireyin biyolojik cinsiyeti ile hissettiği cinsiyet kimliği arasındaki uyumsuzluğu ifade eden bir terimdir. Bu durumda, birey kendi cinsiyet kimliğini biyolojik cinsiyetiyle uyumlu olarak yaşamakta zorlanır ve bu uyumsuzluk ciddi bir sıkıntıya neden olabilir.

Cinsiyet Disforisi Kimlerde Görülür?

Cinsiyet disforisi genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar, ancak bazı durumlarda yetişkinlikte de ortaya çıkabilir. Bu durum, birçok farklı yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik arka plana sahip bireyi etkileyebilir. Cinsiyet disforisi, cinsiyet kimliğinin toplumsal beklentilerle uyumsuz olduğu hissine kapılan kişilerde daha sık görülür.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir